U vrhu Evrope po ceni naftnog gasa

Bez autora
Nov 06 2011

Ne samo da su benzin i dizel u Srbiji najskuplji u regionu, već je to odnedavno slučaj i sa tečnim naftnim gasom (TNG), najisplatljivijim i najčistijim gorivom. Od Srbije su po ceni ovog derivata jeftiniji Rumunija i Bugarska, članice Evropske unije, ali i bogate evropske zemlje poput Luksemburga i Španije. U bližem okruženju je po cenama auto-gasa skuplja samo Slovenija. Cene goriva u Srbiji nikako ne padaju i pored svih najava državnih organa da će zauzdati njihov rast. Vraćanje stare uredbe o maksimalnim cenama goriva, naplaćivanje ekstra poreza za naftaše i bolja kontrola derivata, bile su najavljivane opcije kako bi se pomoglo građanima da kupuju jeftinije derivate, ali osim najava za sada od svega toga nema ništa. U poslednje vreme najviše je poskupeo autogas. Naftaši rast cena uglavnom pravdaju početkom nove grejne sezone, s obzirom na to da se TNG koristi i za grejanje.

U vrhu Evrope po ceni naftnog gasaNe samo da su benzin i dizel u Srbiji najskuplji u regionu, već je to odnedavno slučaj i sa tečnim naftnim gasom (TNG), najisplatljivijim i najčistijim gorivom.

Od Srbije su po ceni ovog derivata jeftiniji Rumunija i Bugarska, članice Evropske unije, ali i bogate evropske zemlje poput Luksemburga i Španije. U bližem okruženju je po cenama auto-gasa skuplja samo Slovenija.

Cene goriva u Srbiji nikako ne padaju i pored svih najava državnih organa da će zauzdati njihov rast.

Vraćanje stare uredbe o maksimalnim cenama goriva, naplaćivanje ekstra poreza za naftaše i bolja kontrola derivata, bile su najavljivane opcije kako bi se pomoglo građanima da kupuju jeftinije derivate, ali osim najava za sada od svega toga nema ništa.

U poslednje vreme najviše je poskupeo autogas.

Naftaši rast cena uglavnom pravdaju početkom nove grejne sezone, s obzirom na to da se TNG koristi i za grejanje.

Međutim, činjenica je da smo i po ceni ovog goriva ponovo među prvima u regionu, a ne zaostajemo ni za zemljama zapadne Evrope.

Cene TNG na domaćim pumpama su raznolike, pa se auto-gas može kupiti po ceni od 68, ali i do 70 dinara za litar.

U regionu je plin skuplji samo u Sloveniji gde litar staje 0,75 evra.

Zanimljivo je, međutim, da je TNG u Srbiji skuplji nego u Mađarskoj, koja je uvek imala skupe derivate.

Litar TNG, međutim, danas u Mađarskoj staje 0,67 evra.

Taj derivat jeftiniji je u Belgiji i njegova cena iznosi 0,62 evra, koliko košta i u Španiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik